Skip to main content

Konsert Aulan

Fredag 21.30

Dans i Olesalen

Lördag 22.45

Guro Kvifte Nesheim

Guros musikaliska värld sträcker sig från traditionell norsk hardingspelsmusik, via andra skandinaviska och brittiska traditioner, till fri improvisation. Hon började spela hardingfela vid 7 års ålder; har lärt sig av många stora musiker och behärskar traditionellt spel i flera traditioner. Guros viktigaste lärare har varit Salve Austenå från Tovdal, och beatsen hon lärde sig av honom är en viktig del av hennes repertoar. Hon har jobbat mycket med hardingfelor på konsert de senaste åren, bland annat med bandet GKN5.

Guro komponerar låtar i gamla och nya stilar, och spelar i en rad olika konstellationer. de senaste åren har hon turnerat mycket och även givit ut skivor med bland annat GKN5 och Mats Edén. 2023 skapade hon beställningsverk för Farsund Folk Festival tillsammans med det prisbelönta svensk/finska/danska bandet Floating Sofa Quartet. Konserten fick namnet "Kystnært" och 2024 släpps den på skiva av företaget Taragot Sounds.

Foto: Peter Lloyd

"För mig är att spela för dans i första hand en växelverkan, där jag kan påverka dansarna, och de kan påverka mig, i till exempel melodiska/rytmiska variationer, hur länge jag spelar ett motiv och i dynamisk uppbyggnad. Jag har alltid spelat till dans och har alltid gillat det. Jag tycker att samspelet med dansen är härligt, eftersom det flyttar mitt fokus utåt och öppnar för oväntade variationer. Det är också otroligt roligt att se folk dansa!"

/Guro Kvifte Nesheim

Konsert Aulan

Fredag 21.30

Dans i Olesalen

Lördag 22.45